Type Here to Get Search Results !

Polynomials | Factorisation of Polynomials Questions With Solution HP Board

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

 

Factorisation of Polynomials Questions

 

Chapter – Polynomials HP Board
Topic – Factorisation of Polynomials



Question 1. Factorise: x² + 7x + 12.

Solution:

Given:

x² + 7x + 12

Find two numbers whose sum is 7 and product is 12.

The numbers are 3 and 4.

Split the middle term:

= x² + 3x + 4x + 12

= x(x + 3) + 4(x + 3)

= (x + 3)(x + 4)

Answer: (x + 3)(x + 4)

 

 

Question 2. Factorise: x² − 9x + 20.

Solution:

Given:

x² − 9x + 20

Find two numbers whose sum is −9 and product is 20.

The numbers are −4 and −5.

Split the middle term:

= x² − 4x − 5x + 20

= x(x − 4) − 5(x − 4)

= (x − 4)(x − 5)

Answer: (x − 4)(x − 5)

 

 

Question 3. Factorise: 4x² − 25.

Solution:

Given:

4x² − 25

Using the identity:

a² − b² = (a − b)(a + b)

We can write:

4x² − 25 = (2x)² − 5²

= (2x − 5)(2x + 5)

Answer: (2x − 5)(2x + 5)

 

 

Question 4. Factorise: x² + 10x + 25.

Solution:

Given:

x² + 10x + 25

Using the identity:

a² + 2ab + b² = (a + b)²

Here:

a = x and b = 5

Therefore:

x² + 10x + 25

= x² + 2(x)(5) + 5²

= (x + 5)²

Answer: (x + 5)²

 

 

Question 5. Factorise: 9x² − 12x + 4.

Solution:

Given:

9x² − 12x + 4

Using the identity:

a² − 2ab + b² = (a − b)²

Here:

a = 3x and b = 2

Therefore:

9x² − 12x + 4

= (3x)² − 2(3x)(2) + 2²

= (3x − 2)²

Answer: (3x − 2)²

 

 

Question 6. Factorise: 2x² + 7x + 3.

Solution:

Given:

2x² + 7x + 3

Multiply the coefficient of x² by the constant term:

2 × 3 = 6

Find two numbers whose sum is 7 and product is 6.

The numbers are 6 and 1.

Split the middle term:

= 2x² + 6x + x + 3

= 2x(x + 3) + 1(x + 3)

= (2x + 1)(x + 3)

Answer: (2x + 1)(x + 3)

 

 

Question 7. Factorise: x³ − 8.

Solution:

Given:

x³ − 8

We know that:

8 = 2³

Using the identity:

a³ − b³ = (a − b)(a² + ab + b²)

Therefore:

x³ − 8 = x³ − 2³

= (x − 2)(x² + 2x + 4)

Answer: (x − 2)(x² + 2x + 4)

 

 

Question 8. Factorise: 8x³ + 27.

Solution:

Given:

8x³ + 27

We can write:

8x³ = (2x)³

27 = 3³

Using the identity:

a³ + b³ = (a + b)(a² − ab + b²)

Therefore:

8x³ + 27

= (2x)³ + 3³

= (2x + 3)(4x² − 6x + 9)

Answer: (2x + 3)(4x² − 6x + 9)

 

 

Question 9. Factorise: x³ − 6x² + 11x − 6.

Solution:

Let:

p(x) = x³ − 6x² + 11x − 6

First, check x = 1.

p(1) = 1 − 6 + 11 − 6

= 0

Therefore, by the Factor Theorem, (x − 1) is a factor.

Dividing the polynomial by (x − 1), we get:

x² − 5x + 6

Now factorise:

x² − 5x + 6

= x² − 2x − 3x + 6

= x(x − 2) − 3(x − 2)

= (x − 2)(x − 3)

Therefore:

x³ − 6x² + 11x − 6

= (x − 1)(x − 2)(x − 3)

Answer: (x − 1)(x − 2)(x − 3)

 

 

Question 10. Factorise: x³ + 3x² − 4x − 12.

Solution:

Given:

x³ + 3x² − 4x − 12

Group the terms:

= (x³ + 3x²) − (4x + 12)

Take common factors:

= x²(x + 3) − 4(x + 3)

Take (x + 3) common:

= (x + 3)(x² − 4)

Using the identity:

a² − b² = (a − b)(a + b)

We get:

x² − 4 = (x − 2)(x + 2)

Therefore:

x³ + 3x² − 4x − 12

= (x + 3)(x − 2)(x + 2)

Answer: (x + 3)(x − 2)(x + 2)

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Post a Comment

0 Comments