Type Here to Get Search Results !

Class 9th Polynomials | Algebraic Identities Questions With Solutions Himachal Board Maths

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

 

Polynomials Algebraic Identities Questions With Solutions

 

Chapter – Polynomials
Topic – Algebraic Identities


 

Question 1. Expand: (x + 5)².

Solution:

Using the identity:

(a + b)² = a² + 2ab + b²

Here, a = x and b = 5.

Therefore,

(x + 5)² = x² + 2(x)(5) + 5²

= x² + 10x + 25

Answer: x² + 10x + 25

 

 

Question 2. Expand: (3x − 4)².

Solution:

Using the identity:

(a − b)² = a² − 2ab + b²

Here, a = 3x and b = 4.

Therefore,

(3x − 4)² = (3x)² − 2(3x)(4) + 4²

= 9x² − 24x + 16

Answer: 9x² − 24x + 16

 

 

Question 3. Simplify: (2x + 3)(2x − 3).

Solution:

Using the identity:

(a + b)(a − b) = a² − b²

Here, a = 2x and b = 3.

Therefore,

(2x + 3)(2x − 3)

= (2x)² − 3²

= 4x² − 9

Answer: 4x² − 9

 

 

Question 4. Expand: (x + 2)(x + 7).

Solution:

Using the identity:

(x + a)(x + b) = x² + (a + b)x + ab

Here, a = 2 and b = 7.

Therefore,

(x + 2)(x + 7)

= x² + (2 + 7)x + (2 × 7)

= x² + 9x + 14

Answer: x² + 9x + 14

 

 

Question 5. Expand: (x + 3)³.

Solution:

Using the identity:

(a + b)³ = a³ + 3a²b + 3ab² + b³

Here, a = x and b = 3.

Therefore,

(x + 3)³

= x³ + 3(x²)(3) + 3(x)(3²) + 3³

= x³ + 9x² + 27x + 27

Answer: x³ + 9x² + 27x + 27

 

 

Question 6. Expand: (2x − 1)³.

Solution:

Using the identity:

(a − b)³ = a³ − 3a²b + 3ab² − b³

Here, a = 2x and b = 1.

Therefore,

(2x − 1)³

= (2x)³ − 3(2x)²(1) + 3(2x)(1²) − 1³

= 8x³ − 12x² + 6x − 1

Answer: 8x³ − 12x² + 6x − 1

 

 

Question 7. Factorise: x³ + 27 using an algebraic identity.

Solution:

Given:

x³ + 27

We know that:

27 = 3³

Using the identity:

a³ + b³ = (a + b)(a² − ab + b²)

Therefore,

x³ + 27 = x³ + 3³

= (x + 3)(x² − 3x + 9)

Answer: (x + 3)(x² − 3x + 9)

 

 

Question 8. Factorise: 8x³ − 125 using an algebraic identity.

Solution:

Given:

8x³ − 125

We can write:

8x³ = (2x)³

125 = 5³

Using the identity:

a³ − b³ = (a − b)(a² + ab + b²)

Therefore,

8x³ − 125

= (2x)³ − 5³

= (2x − 5)(4x² + 10x + 25)

Answer: (2x − 5)(4x² + 10x + 25)

 

 

Question 9. Expand: (x + y + z)².

Solution:

Using the identity:

(a + b + c)² = a² + b² + c² + 2ab + 2bc + 2ca

Here, a = x, b = y and c = z.

Therefore,

(x + y + z)²

= x² + y² + z² + 2xy + 2yz + 2zx

Answer: x² + y² + z² + 2xy + 2yz + 2zx

 

 

Question 10. If x + y = 7 and xy = 10, find the value of x² + y².

Solution:

Given:

x + y = 7

xy = 10

Using the identity:

(x + y)² = x² + 2xy + y²

Rearranging:

x² + y² = (x + y)² − 2xy

Substitute the given values:

x² + y² = 7² − 2(10)

= 49 − 20

= 29

Answer: 29


WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Post a Comment

0 Comments