Type Here to Get Search Results !

Class 9th Coordinate Geometry | Cartesian System Questions HP Board

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now


Cartesian System


Chapter – Coordinate Geometry Class 9th

Topic – Cartesian System



Q1. What is the Cartesian coordinate system?


Solution:

The Cartesian coordinate system is a system used to locate the position of a point on a plane with the help of two perpendicular number lines called the x-axis and y-axis.




Q2. What are the two perpendicular lines in the Cartesian plane called?


Solution:

The two perpendicular lines are:

1. Horizontal line – x-axis

2. Vertical line – y-axis




Q3. What is the point of intersection of the x-axis and y-axis called?


Solution:

The point of intersection of the x-axis and y-axis is called the origin. Its coordinates are (0, 0).




Q4. Into how many parts do the x-axis and y-axis divide the Cartesian plane?


Solution:

The x-axis and y-axis divide the Cartesian plane into four parts. These parts are called quadrants.




Q5. Name the four quadrants of the Cartesian plane.


Solution:

The four quadrants are:

1. First Quadrant

2. Second Quadrant

3. Third Quadrant

4. Fourth Quadrant




Q6. What are the signs of coordinates in the four quadrants?


Solution:

The signs of coordinates are:


First Quadrant: (+, +)


Second Quadrant: (−, +)


Third Quadrant: (−, −)


Fourth Quadrant: (+, −)




Q7. What is the abscissa of a point?


Solution:

The x-coordinate of a point is called its abscissa.


For example, in the point (5, 3), the abscissa is 5.




Q8. What is the ordinate of a point?


Solution:

The y-coordinate of a point is called its ordinate.


For example, in the point (5, 3), the ordinate is 3.




Q9. In which quadrant does the point (−4, 6) lie?


Solution:

Given point = (−4, 6)


Here, x-coordinate is negative and y-coordinate is positive.


Therefore, the point lies in the Second Quadrant.




Q10. Write the coordinates of a point which lies on the x-axis and is 5 units to the right of the origin.


Solution:

A point on the x-axis has y-coordinate equal to 0.


Since the point is 5 units to the right of the origin, its x-coordinate is 5.


Therefore, the required coordinates are (5, 0).


WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Post a Comment

0 Comments